Fason Talaşlı İmalat
Fason talaşlı imalat daha önceden tasarımı ve konstrüksiyonu yapılan, üretim prosesi belirlenen makine parçasının, üretim için gerekli talaşlı üretim tezgahlarında, belirlenmiş kesici takımlar ile kesme işlemine tabi tutularak şekil almasını kapsayan üretim yöntemidir. Talaşlı üretim, kesici malzemeler veya iş malzemelerinin birbirlerine göre sürtünmesi ile iş parçası üzerinde, sıkıntı oluşmaktadır.
Fason Talaşlı İmalat Yöntemleri
Talaşlı üretim yöntemleri: Talaş kaldırılarak şekil verilen imalat çeşididir. Honlama, frezeleme, planyalama, vargelleme, tornalama, taşlama işlemleri bu kategoride incelenir.
Talaş kaldırılarak şekil verilen imalat yöntemleridir. Talaş kaldırma plastik ve esnek şekil değişimiyle, sürtünme kuvveti, ısı oluşumu, talaşın büzülmesi ve parçalanması, kullanılan parça üstende oluşan yıpranmalar ile sertleşmesi, kesici ucunun zamanla yıpranması gibi nedenlerinden ortaya çıkan fiziksel bir olaydır. Fason talaşlı imalat, talaş oluşturma işlemidir. İşlemin amacı metali belirli bir boyut ve şekile getirmekle zaman harcamaktansa bu prosesi en uygun talaş oluşumu sağlayacak şekilde yapılmasını sağlar. Fason talaşlı imalat statik , kimya, malzeme , ısı, gibi çok farklı teknoloji prensiplerini içeren etkin bir teknolojiyi olmaktadır.
Fason İmalat Çözümler ile Profitaş
Fason üretim için adetli üretimde metal ürünün tasarımla uyuşması, istenilen sürede teslim edilmesi ve kullanılan malzemenin kalitesi önemlidir. Talaş kaldırma sürecinde kesici ekipmanlar iş malzemesi üzerine belirli bir kuvvetle basınç yapıldığında ve bu kuvvet tarafından basınç uygulandığında malzemede esnek ve plastik şekil dönüşümlerinden sonra akmalar gözlenir. Bu gerilmeler ürünün ayrılma sınırını aştığı anda talaş olarak adlandırılan yüzey tabakası iş bölümünden ayrılır.
Kesicinin Takım Kalitesi
Kesicinin Kesme Hızı
Talaş Derinliği Miktarı
Kesici İlerleme Miktarı
Kesici Kesme Açıları
Kesici Titreşimi
Kesici Soğutma Sıvısı
Kesici Uçların Çapları